Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Σκάνδαλο Έπσταϊν: Σχεδόν 200 ονόματα στη λίστα του – Η αναφορά στον Κλίντον

Μια δικαστής της Νέας Υόρκης άρχισε το βράδυ της Τετάρτης να αποκαλύπτει τα ονόματα επαφών, γνωριμιών, οικείων, θυμάτων ή υπόπτων ως συνεργών του Αμερικανού χρηματιστή Τζέφρι Έπσταΐν, ο οποίος κατηγορείτο για σεξουαλικά εγκλήματα, βρέθηκε όμως νεκρός το 2019 στη φυλακή, πριν δικαστεί.

Μεταξύ αυτών των περίπου 150 ως 180 ονομάτων -τα οποία έχουν προκύψει από γύρω στις χίλιες (943) σελίδες δικαστικών εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη του Μανχάταν- περιλαμβάνονται αυτά των πρώην προέδρων Μπιλ Κλίντον (Δημοκρατικός, 1993-2001) και Ντόναλντ Τραμπ (Ρεπουμπλικάνος, 2017-2021), αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε παράνομη ή επιλήψιμη συμπεριφορά εκ μέρους τους.

Οι δικαστικές αυτές αποκαλύψεις ήταν προβλεπόμενες και αναμενόμενες, μετά την εντολή που εκδόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου από τη δικαστή της Νέας Υόρκης Λορέτα Πρέσκα και η οποία είχε το αποτέλεσμα βραδυφλεγούς βόμβας στην αμερικανική οικονομική πρωτεύουσα, όταν είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 19 Δεκεμβρίου.

Η δικαστική αυτή ενέργεια ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας για δυσφήμηση που είχε κινηθεί σε βάρος της πρώην ερωμένης και συνεργού του Τζέφρι Έπσταϊν της Ζισλέν Μάξγουελ, η οποία εκτίει από το 2022 ποινή 20ετούς κάθειρξης, και είχε κατατεθεί από την Αμερικανίδα μηνύτρια του ζευγαριού Βιρτζίνια Τζιούφρε.

Η δικαστής Πρέσκα είχε καταγράψει το Δεκέμβριο 180 πρόσωπα -με αριθμους και το ψευδώνυμο «Doe»- και είχε διατάξει η ταυτότητά τους να αποκαλυφθεί «πλήρως» το αργότερο σε «14 ημέρες» μετά τις 18 και 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή στις 2 ή 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily News, η οποία είχε αποκαλύψει την ύπαρξη αυτού του καταλόγου, η μήνυση για δυσφήμηση της Βιρτζίνια Τζιούφρε σε βάρος της Ζισλέν Μάξγουελ χρονολογείται ήδη από το 2016 και είχε διευθετηθεί την επόμενη χρονιά.

Όμως η εφημερίδα Miami Herald είχε τότε προσφύγει στα αστικά δικαστήρια για να αποκτήσει πρόσβαση στον φάκελο και να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με το δίκτυο Έπσταϊν.

Ο κατηγορούμενος χρηματιστής, ο οποίος σύχναζε στους κοσμικούς κύκλους της Νέας Υόρκης, είχε συλληφθεί το 2019.

Για να δικαιολογήσει την αποκάλυψη των ονομάτων -μεταξύ των οποίων προσωπικότητες που είχαν ήδη αναφερθεί από τον Τύπο-, η δικαιοσύνη βασίσθηκε στο γεγονός ότι ορισμένα πρόσωπα αναγνωρίζονται εύκολα από τις συνεντεύξεις που έχουν δημοσιευθεί αυτά τα τελευταία χρόνια.

Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος αναφέρεται στα έγγραφα ως μια γνωριμία του Έπσταϊν, αλλά καμιά αναφορά σ’ αυτόν δε γίνεται σχετικά με ενδεχόμενη παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, το όνομα του Τραμπ εμφανίζεται σε έγγραφο στο οποίο ο Επστάιν αναφέρεται ότι θα προσκαλούσε τον τότε μεγιστάνα των ακινήτων να τον συναντήσει σε ένα καζίνο. Σε άλλο έγγραφο, μάρτυρας δήλωσε ότι δεν της ζητήθηκε ποτέ να εμπλακεί σε σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Όσο για τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος διατηρούσε πολύ στενότερη σχέση με τον χρηματιστή και ταξίδευε μαζί του στα χρόνια του 2000, το όνομά του αναφέρεται δεκάδες φορές, αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση χωρίς σαφή ένδειξη για παράνομες ενέργειες. Σε ένα έγγραφο πάντως, αναφέρεται ότι ο καταδικασμένος για κύκλωμα παιδεραστίας μεγαλοεπενδυτής είχε αναφέρει σε θύμα του κυκλώματος, την Τζοάνα Σιόμπεργκ, ότι «στον Κλίντον αρέσουν μικρές». Η Σιόμπεργκ έχει καταθέσει επίσης ότι γνώρισε τον μουσικό Μάικλ Τζάκσον και τον μάγο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ μέσω του Επστάιν, αν και δεν ισχυρίστηκε ότι οι τελευταίοι είχαν διαπράξει κάποια αδικήματα.

AP Photo/Bebeto Matthews, File

Στην κατάθεσή της, η Τζιούφρε είπε ότι την ανάγκασαν να κάνει σεξ με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον. Πριν από τον θάνατό του πέρυσι, ο Ρίτσαρντσον αρνήθηκε ότι συνάντησε ποτέ τη Τζιούφρε και δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κάποιο έγκλημα.

Στη χθεσινή δημοσιοποίηση παραμένουν «κρυμμένα» τα στοιχεία τεσσάρων προσώπων, γεγονός που δίνει τροφή για σενάρια εμπλοκής προσώπων, τα οποία σήμερα εμπλέκονται στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τον κόσμο. Ταυτόχρονα, συντηρεί το ενδιαφέρον για τις νέες δημοσιοποιήσεις αντίστοιχων εγγράφων το επόμενο διάστημα.

Η Ζισλέν Μάξγουελ και ο Τζέφρι Έπσταϊν ήταν ζευγάρι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πριν γίνουν επαγγελματικοί συνεργάτες.

Η 61χρονη Βρετανογαλλοαμερικανίδα πρώην κοσμική, κόρη του μεγιστάνα των εκδόσεων Ρόμπερτ Μάξγουελ, βρέθηκε ένοχη το Δεκέμβριο 2021 στη Νέα Υόρκη για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων για λογαριασμό του Επστάιν και καταδικάσθηκε τον Ιούνιο 2022 σε 20ετή κάθειρξη.

Ο Τζέφρι Έπσταϊν, με ισχυρές οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, κατηγορείτο ο ίδιος ότι είχε επιτεθεί σεξουαλικά και είχε βιάσει νεαρά κορίτσια, αλλά ο θάνατός του – βρέθηκε απαγχονισμένος – στη φυλακή, τον Αύγουστο του 2019, στη Νέα Υόρκη, σταμάτησε τις δικαστικές ενέργειες σε βάρος του.
Η επιρροή του δικτύου Έπσταϊν τροφοδότησε μετά το θάνατό του αριθμό θεωριών συνωμοσίας για μια δολοφονία που είχε εμφανισθεί ως αυτοκτονία. Όμως η ιατροδικαστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης και η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είχε πράγματι αυτοκτονήσει και πως ο θάνατος αυτός «δεν ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας». Και τον περασμένο Ιούνιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε «τα συμπεράσματα του FBI όσον αφορά την απουσία εγκληματικών πράξεων στο θάνατο του Έπσταϊν».

Σε μια ξεχωριστή πτυχή αυτής της διεθνούς υπόθεσης, ο Βρετανός πρίγκιπας Άντριου, φίλος του ζεύγους Μάξγουελ – Έπσταϊν, προχώρησε τον Φεβρουάριο του 2022 σε ένα φιλικό διακανονισμό -έναντι 13 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Daily Telegraph– με τη 40χρονη Βιρτζίνια Τζιούφρε, η οποία τον κατηγορούσε ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά το 2001, όταν εκείνη ήταν 17 ετών.

Ο 63χρονος πρίγκιπας, ο οποίος έχει περιπέσει σε δυσμένεια, αμφισβητεί αυτές τις κατηγορίες.

Ένας άλλος φίλος του Έπσταϊν, ο Γάλλος πράκτορας μοντέλων Ζαν-Λικ Μπρινέλ, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για βιασμούς ανηλίκων, βρέθηκε νεκρός, απαγχονισμένος μέσα στη φυλακή, τον Φεβρουάριο του 2022, στο Παρίσι.

Από την πλευρά διεθνών τραπεζών που είχαν σχέσεις με τον διάσημο χρηματιστή, τον Οκτώβριο απαγορεύθηκε στον πρώην επικεφαλής της Barclays Τζέιμς Στέιλι να ασκεί το τραπεζικό επάγγελμα, ενώ οι JPMorgan και Deutsche Bank κατέβαλαν την άνοιξη 290 εκατομμύρια και 75 εκατομμύρια δολάρια αντιστοίχως σε θύματα για να κλείσουν το ζήτημα των σχέσεών τους με τον Έπσταϊν, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών.

Τα λαμπερά ονόματα της λίστας

Ήδη το 2023 είχε επιβεβαιωθεί ότι στον κύκλο του Έπσταϊν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρέθηκαν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες δισεκατομμυριούχοι, πολιτικοί και άνθρωποι των ΜΜΕ και της τέχνης, όπως ο δημιουργός της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο συνιδρυτής του PayPal Πίτερ Θίελ, ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν, η επικεφαλής του ομίλου Ρόθτσιλντ, Αριάν ντε Ρόθτσιλντ, ο πρώην CEO της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστον, ο ιδιοκτήτης της ομάδας Aston Martin της Formula 1, Λόρενς Στρολ, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο διευθυντής της CIA (και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα) Γουίλιαμ Μπερνς, ο Λόρενς Σάμερς (πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επί Κλίντον και επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής επί Ομπάμα), η Κάθριν Ρούεμλερ (σύμβουλος του Λευκού Οίκου, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα), ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Θόρμπτζορν Τζάκλαντ, ο κορυφαίος Σουηδός διπλωμάτης Τέρχε Ροντ Λάρσεν, ακόμη και ο Νόαμ Τσόμσκι.

Από τα ονόματα του Χόλιγουντ και της σόου-μπιζ ξεχωρίζουν ο Γούντι Άλεν, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, η Κέιτ Μπλάνσετ, η Κάμερον Ντίαζ, ο Κέβιν Σπέισι, ο Μπρους Γουίλις, ο Τζορτζ Λούκας, η Ναόμι Κάμπελ, ο Μάικλ Τζάκσον, η σχεδιάστρια μόδας Βέρα Γουάνγκ, ο μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ κ.ά.

πηγη:efsyn

 

Σχετικές αναρτήσεις

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα.

lazaros lazaros

Παναθηναϊκός: Στο ΟΑΚΑ μετά τον θρίαμβο στο Βερολίνο – Δείτε εικόνες και βίντεο

lazaros lazaros

Τράπεζα διάσωσης σπάνιων σπόρων κατασκευάζει στη Δράμα η Κοινότητα «Πελίτι»

lazaros lazaros