Ανατολική Αττική
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΡοή ειδήσεων

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Η Ολυμπιακή περίοδος ξεκινάει επίσημα στις 16 Απριλίου 2024 στην Ελλάδα, με την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Μετά από μια διαδρομή σε όλη την Ελλάδα, η Φλόγα θα ταξιδέψει στη Γαλλία. Για πρώτη φορά, αυτό το ταξίδι θα γίνει δια θαλάσσης, με το Belem, ένα ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο 127 ετών. Το Belem θα βρίσκεται στον Πειραιά από τις 22 ως τις 17 Απριλίου 2024. Στις 25 Απριλίου στις 7 μ.μ., το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αλεξία Κεφαλά.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία του πλοίου που θα γράψει για άλλη μια φορά ιστορία ταξιδεύοντας από τις 27 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου για να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα των Αγώνων του Παρισιού 2024 από την Αθήνα στη Μασσαλία.

Aymeric Gibet

Το Belem είναι το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19o αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Γεννημένος στη Νάντη, απόφοιτος της σχολής αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού της Μασσαλίας και γιος ναυτικού, ο 42χρονος Aymeric Gibet ξεκίνησε τη ναυτική του σταδιοδρομία ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο και μέχρι το Μεξικό. Ακολούθησε συνεργασία με την Brittany Ferries, μία πρώτη εμπειρία στο “Belem” και στη συνέχεια, μία συνεργασία με τη ναυτιλιακή εταιρία Ponant. Με την ιδιότητα πλέον του κυβερνήτη, ο Aymeric Gibet επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στο ιστορικό ιστιοφόρο: “Αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το πλοίο. Είναι ένα δάσος που σφύζει από ιστούς και σχοινιά. Αποτελεί το μοναδικό εμπορικό ιστιοφόρο ηλικίας 127 ετών που διαθέτει το εμπορικό ναυτικό. Το μοναδικό σκάφος αναψυχής. Οι μαθητευόμενοι μας έρχονται για να ταξιδέψουν. Επιβιβάζονται με σκοπό να ανακαλύψουν τη χαρά της παραδοσιακής ναυτοσύνης. Υπό αυτή την έννοια, το Belem αποτελεί μοναδικό θησαυρό. Μεταφέρει τη ναυτική τέχνη. Ο κάθε ναυτικός διαισθάνεται το πλοίο. Είναι γερό, πηγαίνει σαν χελώνα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας”.

Το βιβλίο “Embarquez à bord du Belem” του Cyril Hofstein – Editions Flammarion θα διατίθεται προς πώληση μετά το πέρας της διάλεξης.

Στο τέλος της διάλεξης, το Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux θα προσφέρει γευσιγνωσία κρασιών του Μπορντό.


Δρώμενα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Belem στον Πειραιά

24, 25, και 26 Απριλίου: Επισκέψεις του Belem, ανοιχτές στο κοινό
Οι επισκέψεις αυτές είναι δωρεάν και θα λάβουν χώρα από τις 14.00 ως τις 18.00, μετά από εγγραφή στην ιστοσελίδα του Belem: fondationbelem.com

27 Απριλίου: Η Ολυμπιακή Φλόγα επιβιβάζεται στο Belem
Η Φλόγα σαλπάρει για τη Μασσαλία, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 Μαΐου 2024. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει αυτήν την επιβίβαση, από την πλατεία Λέοντος του Πειραιώς (διασταύρωση Ακτής Μιαούλη και Μαρίας Χατζηκυριακού) στον Πειραιά. Θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει, κατόπιν εγγραφής, την εκδήλωση από την αποβάθρα στην οποία έχει δέσει το Belem.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμός: θα δοθούν οδηγίες προσεχώς.


Από 27 Απριλίου ως 8 Μαΐου: Το Belem ταξιδεύει προς τη Μασσαλία

Με την ευκαιρία αυτού του ταξιδιού, δημιουργήθηκε το γαλλικό πρόγραμμα “Jeunes éclaireurs”. Πρόκειται για μία ομάδα 15 νέων παιδιών που επιλέχθηκαν από διάφορες περιοχές της Γαλλίας  για συνοδεύσουν τη Φλόγα, ως επιβάτες στο Belem. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και μία μόνο Ελληνίδα, η Αναστασία Σκιαδά.

Είσοδος ελεύθερη 

athinorama.gr fotonewsgr

Σχετικές αναρτήσεις

Τα υπέρ και τα κατά τα έχουμε δεί. Τα ζούμε καθημερινά.

lazaros lazaros

Προχωρούν νέα αντιπλημμυρικά έργα στο Μαραθώνα

lazaros lazaros

Πολύ σημαντική εξέλιξη από την Τρίπολη της Λιβύης: Το Εφετείο ακύρωσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2022, ξαφνικό αδιέξοδο για την Τουρκία

lazaros lazaros