Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣ

Βαλτιμόρη: Οι δύτες ανέκτησαν τον καταγραφέα δεδομένων του πλοίου

Ερευνητές του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ επιβιβάστηκαν στο πλοίο Dali που συνετρίβη στη γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι (Francis Scott Key) και ανέκτησαν τον καταγραφέα δεδομένων του, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η πρόεδρος του Συμβουλίου, Τζένιφερ Χόμεντι.

Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τον καταγραφέα θα αναλυθούν και η υπηρεσία θα εξετάσει αν νοθευμένα καύσιμα έπαιξαν ρόλο στην απώλεια ισχύος του πλοίου, στο πλαίσιο της έρευνας για τη σύγκρουση της Τρίτης, δήλωσε η Χόμεντι στο CNN.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Βες Μουρ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα Τετάρτη, ότι «οι υπεύθυνοι για το δυστύχημα θα λογοδοτήσουν», ενώ υπογράμμισε ότι η ανεύρεση των έξι αγνοουμένων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Το πλοίο πέρασε από δύο επιθεωρήσεις πέρυσι

Εν τω μεταξύ, η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης(MPAS) ανακοίνωσε ότι το πλοίο επιθεωρήθηκε δύο φορές πέρυσι σε λιμάνια του εξωτερικού, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2023 και πέρασε τις επιθεωρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του Ιουνίου στη Χιλή, εντοπίστηκε και επιδιορθώθηκε ελαττωματικός μετρητής που παρακολουθεί την πίεση του καυσίμου, πριν το πλοίο αποπλεύσει από το λιμάνι.

Τον Σεπτέμβριο, η Δυτική Ακτοφυλακή επιθεώρησε το πλοίο στη Νέα Υόρκη και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε «ελλείψεις», όπως ανέφερε η ναυτιλιακή βάση δεδομένων Equasis.

Τα πιστοποιητικά που καλύπτουν τη δομική ακεραιότητα του πλοίου και τη λειτουργικότητα του εξοπλισμού του ήταν σε ισχύ κατά τη στιγμή του συμβάντος, σύμφωνα με τη MPAS.

Η ακριβής αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, ωστόσο οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το πλοίο είχε «πρόβλημα ισχύος».

Μυρωδιά καμένου καυσίμου

Σύμφωνα με έκθεση ενημέρωσης της ακτοφυλακής, τα φώτα του πλοίου άρχισαν να τρεμοπαίζουν περίπου μία ώρα αφότου ξεκίνησε το ταξίδι του, ενώ από το λιμάνι ανέφεραν προβλήματα τροφοδοσίας και απώλεια πρόωσης πριν από τη συντριβή.

Ενας από τους αξιωματικούς που βρίσκονταν στο πλοίο ανέφερε ότι «το σκάφος νεκρώθηκε, δεν είχε ισχύ πηδαλίου και δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά», ενώ πρόσθεσε ότι μία από τις μηχανές σταμάτησε, ενώ μυρωδιά καμένου καυσίμου υπήρχε παντού στο μηχανοστάσιο, που είχε βυθιστεί στο σκοτάδι.

Το πλοίο δεν πρόλαβε να ρίξει άγκυρες για να σταματήσει να παρασύρεται, ανέφερε ο ίδιος αξιωματικός.

«Ολη η γέφυρα έπεσε»

Ενδεικτικό των δραματικών στιγμών που ακολούθησαν είναι το πρωτοσέλιδο της Washington Post με τη φράση υπαλλήλου, ο οποίος σε τηλεφωνική συνομιλία, λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση φωνάζει: «Ολόκληρη η γέφυρα μόλις έπεσε».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ειδικούς, αναφέρει ότι η κατάρρευση ήταν αναπόφευκτη, δεδομένου του πόσο ισχυρή ήταν η πρόσκρουση του Dali σε έναν από τους υπερστυλοβάτες της γέφυρας.

«Αν η κολώνα καταστραφεί, ουσιαστικά η κατασκευή θα πέσει», σημειώνει ειδικός.

Εξι νεκροί από το δυστύχημα

Μετά την κατάρρευση της γέφυρας, έξι άνθρωποι έπεσαν στο παγωμένο νερό και εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ θεωρούνται νεκροί από τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).

«Με βάση τη διάρκεια των ερευνών που διενεργήθηκαν (…) και τη θερμοκρασία του νερού, αυτή τη στιγμή δεν εκτιμούμε πως θα βρούμε ανθρώπους ακόμη στη ζωή», εξήγησε ο αντιναύαρχος Σάνον Γκίλριντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ υπογράμμισε πάντως ότι οι Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τους αγνοούμενους, οι οποίοι εργάζονταν τη στιγμή της κατάρρεησης.

Τόνισε ότι η σκέψη του είναι κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες, όπως είπε, χθες «έλαβαν τα χειρότερα νέα που θα μπορούσαν να λάβουν».

«Η καρδιά μου ραγίζει γι’ αυτούς», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η ανεύρεση των έξι αγνοούμενων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τους αξιωματούχους».

«Θα επηρεάσει ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ»

Ο Βες Μουρ επισήμανε ακόμη ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κατάρρευσης της γέφυρας θα είναι εκτεταμένες.

«Θα πλήξει τον αγρότη στο Κεντάκι, τον έμπορο αυτοκινήτων στο Μίσιγκαν, θα επηρεάσει ολόκληρη την οικονομία της χώρας», προειδοποίησε.

Η γέφυρα «ήταν εδώ περισσότερο καιρό από όσο ζω εγώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αυτός ήταν ο ορίζοντάς μας και τώρα χάθηκε».

Αναφέρθηκε ακόμα στις 140.000 θέσεις εργασίας στο λιμάνι, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την οικονομία μας να λειτουργήσει ξανά».

Με πληροφορίες από Reuters, CNN, CBS News kathimerini

Σχετικές αναρτήσεις

Σκωτία: Τελετουργικό προς τιμήν των Βίκινγκ

lazaros lazaros

ΔΝΤ: Οχι σε αυξήσεις μισθών-συντάξεων, χρήμα για επενδύσεις

lazaros lazaros

POLITICO:Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα

lazaros lazaros