Ανατολική Αττική
ΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ανθρώπινη καρδιά μικροπλαστικά από τις συσκευασίες τροφίμων.

Μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων και τις βαφές, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ανθρώπινη καρδιά. Ανιχνεύθηκαν σε 15 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, τόσο πριν όσο και μετά τα χειρουργεία.

Συνολικά, οι επιστήμονες εντόπισαν εννέα τύπους μικροπλαστικών. Για μερικούς από αυτούς έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μεταφέρθηκαν στους ασθενείς στη διάρκεια των επεμβάσεων. Άλλα, όμως, βρίσκονταν στην καρδιά και το αίμα τους πριν χειρουργηθούν.

Τα μικροπλαστικά είναι μόρια πλαστικού, διαμέτρου κάτω των 5 χιλιοστών. Αποβάλλονται από τα πλαστικά μιας χρήσεως (π.χ. τα μπουκάλια, τις συσκευασίες των φαγητών) και καταλήγουν στον αέρα, το νερό και την τροφή γύρω μας. Τα μόρια αυτά δεν είναι βιοδιασπώμενα. Έτσι συσσωρεύονται στο περιβάλλον και, μέσω της τροφικής αλυσίδας, καταλήγουμε να τα καταναλώνουμε.

Εισέρχονται επίσης στο ανθρώπινο σώμα, μέσω του στόματος, της μύτης και άλλων κοιλοτήτων που έχουν επαφή με τον εξωτερικό κόσμο, αναφέρει η Αμερικανική Χημική Εταιρεία. Εν τούτοις, πολλά όργανα και ιστοί βρίσκονται κλεισμένα στο εσωτερικό του σώματος και οι επιστήμονες δεν έχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την δική τους έκθεση στα μικροσκοπικά πλαστικά.

Γιατροί από το Νοσοκομείο Anzhen, στο Πεκίνο, θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η καρδιά είναι ένα όργανο όπου φθάνουν τα μικροπλαστικά ή όχι. Έτσι, εξέτασαν ιστικά δείγματα από 15 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Ανέλυσαν επίσης δείγματα αίματος που έλαβαν από τους μισούς ασθενείς πριν και μετά τις εγχειρήσεις.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science & Technology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί στους πνεύμονες, τον πλακούντα και στα κόπρανα των ανθρώπων, που έχουν άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω διαφόρων κοιλοτήτων του σώματος.

Στην παρούσα μελέτη έλαβαν ιστικά δείγματα από διάφορα σημεία της καρδιάς των ασθενών (π.χ. από το περικάρδιο, το μυοκάρδιο κ.λπ.).

Όπως διαπίστωσαν, η κατανομή των μικροπλαστικών δεν ήταν η ίδια σε όλα τα ιστικά δείγματα. Βρέθηκαν όμως εννέα είδη μικροπλαστικών σε πέντε τύπους ιστών. Η μέγιστη διάμετρος που είχαν τα μόρια του πλαστικού ήταν 469 μικρόμετρα. Ένα μικρόμετρο (λέγεται και μικρόν) ισούται με ένα εκατομμυριοστό του μέτρου.

Εννέα τύποι μικροπλαστικών εντοπίστηκαν επίσης σα δείγματα αίματος. Σε αυτή τη περίπτωση η μέγιστη διάμετρος ήταν τα 184 μικρόμετρα. Ωστόσο, ο τύπος των μικροπλαστικών και η διάμετρός τους έδειξε να μεταβάλλεται πριν και μετά τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι επεμβατικές ιατρικές πράξεις ενδέχεται να αποτελούν παραμελημένη οδό με την οποία μεταδίδονται τα μικροπλαστικά, τονίζουν οι επιστήμονες.

Σε κάθε περίπτωση «είναι ανησυχητική η ανίχνευση μικροπλαστικών in vivo (σ.σ σε ζώντες οργανισμούς)» επισημαίνουν στο άρθρο τους. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί πως εισέρχονται τα μικροπλαστικά στους καρδιακούς ιστούς και ποιες είναι οι δυνητικές επιδράσεις τους στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση μετά την καρδιοχειρουργική επέμβαση.

iatropedia.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Απεργία Πρωτομαγιάς: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

lazaros lazaros

Τι ακριβώς είναι οι αινιγματικοί γιγάντιοι εκρηκτικοί κρατήρες στον πάγο της Σιβηρίας;

lazaros lazaros

Η Λευκάδα των δεκαοκτώ μουσείων

lazaros lazaros