Ανατολική Αττική
ΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Έρευνα συνδέει την έλλειψη σεροτονίνης με τη νόσο Alzheimer

Η απώλεια της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης της ”ευτυχίας”, θα μπορούσε να παίζει ρόλο στην κάμψη της εγκεφαλικής λειτουργίας καθώς κάποιος γερνά, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι με ελαφρά νοητική εξασθένηση είχαν έως 25%  χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης έναντι υγιών ανθρώπων σε σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και το συναίσθημα.

Είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης.

Η Gwenn Smith, του  Johns Hopkins University School of Medicine δήλωσε ότι αν μπορέσουν οι ερευνητές να δείξουν ότι η απώλεια σεροτονίνης με το πέρασμα του χρόνου εμπλέκεται απευθείας στη μετάβαση από την ελαφρά νοητική εξασθένηση στη νόσο Alzheimer, τότε πρόσφατα αντικαταθλιπτικά ενδεχομένως θα είναι αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης των ελλειμάτων  μνήμης και των συμπτωμάτων κατάθλιψης και επομένως ενδεχόμενος μελλοντικός τρόπος επιβράδυνσης της νόσου.

Οι ερευνητές επέλεξαν 49 εθελοντές με ελαφρά νοητική εξασθένηση και 45 υγιείς, ηλικίας 55 ετών και ανω οι οπαίοι υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου που μέτρησαν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ 2009 και 2022.

Εστίασαν στη σεροτονίνη.

Ερευνες σε ποντικούς που πραγματοποιήθηκαν προηγουμένως στο Johns Hopkins έδειξαν ότι η απώλεια σεροτονίνης συμβαίνει πριν την εμφάνιση ευρείας κλίμακας αμυλοειδών βήτα πλακών στον εγκέφαλο.

Η Smith είπε ότι η νέα έρευνα δείχνει οτι άνθρωποι με ελαφρά νοητική εξασθένηση ήδη έχουν απώλεια μεταφορέα σεροτονίνης. Αυτή η μέτρηση που αντιπροσωπεύει την εκφύλιση σεροτονίνης συνδέεται με προβλήματα μνήμης ακόμα και όταν λαμβάνονται υπόψη αμυλοειδείς πλάκες και άλλα σημάδια εγκεφαλικής εκφύλισης που συνδέονται με το νόσο Alzheimer.

Η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση. Δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease.

 

πηγη:iatronet

Σχετικές αναρτήσεις

Οι 10 πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2024

lazaros lazaros

Πτώση 7,5% των Ελληνικών εξαγωγών στο 11μηνο 2023 σε 47,2 δισ. Ευρώ – 42,7% πήγαν σε τρίτες χώρες

lazaros lazaros

Ελ Κααμπί: Ο ξυλουργός της Καζαμπλάνκα Ο MVP του Ολυμπιακού.Ο πρώτος σκόρερ του θεσμού και ο κάτοχος ενός μοναδικού ρεκόρ στην Ευρώπη

lazaros lazaros