Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

La Figaro.Το Δημαρχείο του Παρισιού Έριξε Μπλε Βαφή στον Σηκουάνα. Ολυμπιακοί Αγώνες 2024.

Ένα βίντεο, που μεταδόθηκε στο Χ το Σάββατο 18 Μαΐου, δείχνει ένα χέρι με γάντι να ρίχνει ένα μπλε υγρό σε γκριζωπό νερό από μια φουσκωτή βάρκα.

Το σύντομο απόσπασμα (11 δευτερόλεπτα) συνοδεύεται από το κείμενο «Paris qui color (sic) la Seine before the Olympics» .

Το βίντεο συνοδεύεται από αυτό το σχόλιο: «Η Anne Hidalgo ανακοινώνει ότι η πόλη του Παρισιού θα βάλει μπλε βαφή στον Σηκουάνα για να κάνει το νερό πιο όμορφο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 ». Ήταν αρκετό για να ανάψει η κομπλόσφαιρα .

Αυτές οι ψευδείς πληροφορίες δημοσιεύτηκαν από τον λογαριασμό Pediavenir, ένα «μέσο παρωδίας» του οποίου το σύνθημα είναι:

«Παραπληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο» . Όλα τα φώτα ήταν αναμμένα για να μην πέσουν στην παγίδα. Αλίμονο, ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου το πίστεψαν και μετέδωσαν τις «ψευδείς ειδήσεις».

Ένα βίντεο που γυρίστηκε στο… Ιλινόις

«Νόμιζα ότι ήταν ψεύτικο αλλά φαίνεται σοβαρό… Θα μου πείτε ότι με τη νοοτροπία τους αλλάζουμε ιστορικές αλήθειες, μπορούμε να αλλάξουμε και φύλο, γιατί όχι να αλλάξουμε το χρώμα [του νερού]» , γράφει ένας χρήστης του κοινωνικό δίκτυο. «Φαντάζομαι θα πουν ότι αυτή η βαφή δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον… Γιατί λοιπόν τα γάντια;» , ρωτάει άλλος.

Το βίντεο με εκτροπή μεταδόθηκε στην πραγματικότητα την περασμένη Παρασκευή από το κανάλι YouTube @KapperOutdoors2.0 . Η τελευταία ανήκει σε αμερικανική εταιρεία με έδρα τη Βιέννη του Ιλινόις και ειδικεύεται στην επεξεργασία λιμνών και γεωργικών εκτάσεων. Στο επίμαχο βίντεο, ένας υπάλληλος εξηγεί πώς η μπλε βαφή μειώνει την ανάπτυξη των ζιζανίων σε ρηχές λίμνες.

Γόνιμο έδαφος

Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, η διάδοση αυτών των πληροφοριών, όσο ψευδείς και αν είναι, έχει ωφεληθεί από πρόσφορο έδαφος. Από το 2016, το κράτος και οι τοπικές αρχές στο Ile-de-France έχουν επενδύσει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να κάνουν τον Σηκουάνα και τη Μάρνη , τον κύριο παραπόταμό του, να κολυμπούν κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Οι δημοσιεύσεις παρωδίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες γενικά λειτουργούν πολύ καλά. Ο Σηκουάνας παραμένει ένα θέμα με δυνατότητα κλικ, οι άνθρωποι έχουν αμφιβολίες επειδή είναι πολύ μολυσμένος , εξηγεί στη Le Figaro ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού Pediavenir. Κάποιες αναρτήσεις είναι πολύ χοντροκομμένες, αυτή φαίνεται αξιόπιστη, λίγο υπερβολική για όσους δεν ελέγχουν τις πηγές.

Ο καθαρισμός του Σηκουάνα είναι ένα τιτάνιο έργο, με αποτελέσματα που είναι κάτι παραπάνω από αβέβαια και ήδη αμφισβητούμενα .

Στα μέσα Απριλίου, η ΜΚΟ Surfrider Foundation προειδοποίησε για την «ανησυχητική» κατάσταση των νερών του ποταμού.

Από τις 14 μετρήσεις που έγιναν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2024 κάτω από τις γέφυρες Alexandre-III και Alma, τοποθεσίες μελλοντικών αγώνων τριάθλου και κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, οι 13 ήταν «πάνω ή πολύ σημαντικά πάνω» από τα συνιστώμενα όρια για κολύμβηση, επιβεβαίωσε η ΜΚΟ.

Στις αρχές του 2024, άλλες αναλύσεις που στάλθηκαν στο AFP από το δημαρχείο του Παρισιού έδειξαν ήδη ότι μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2023, κανένα από τα 14 σημεία δειγματοληψίας νερού δεν είχε φτάσει σε επαρκές επίπεδο ποιότητας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

https://www.lefigaro.fr/actualite-france/jo-2024-la-mairie-paris-a-t-elle-deverse-du-colorant-bleu-dans-la-seine-20240521

Σχετικές αναρτήσεις

Φωτιά σε ΙΧ σε πάρκινγκ εμπορικού κέντρου στην ανατολική Θεσσαλονίκη

lazaros lazaros

Financial Times: Αυτές είναι οι προβλέψεις για το 2024. Οι 19 παγκόσμιοι γρίφοι και η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

lazaros lazaros

Εκπρόσωποι από 24 πανεπιστήμια της Κίνας βρίσκονται στην Ελλάδα για να διερευνήσουν συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ

lazaros lazaros