Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Λόφος του Φιλοπάππου. Ποιος ήταν ο Φιλοπάππος.

Ο λόφος του Φιλοπάππου σήμερα γέμισε από οικογένειες και παρέες που ανέβηκαν για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού αλλά και για να απολαύσουν τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας που κηρύσσει την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής.

Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε την περιοχή, ειδικά όσοι κατοικούν στην Αθήνα, όμως λίγοι γνωρίζουν για ποιο λόγο ονομάστηκε έτσι και την ιστορία του ανθρώπου που είναι πίσω από το όνομα αυτό.

Ο Φιλοπάππος λοιπόν, ο οποίος μάλιστα δεν ήταν Έλληνας έδωσε το όνομά του στον κατάφυτο λόφο που βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη.

Παλιότερα δεν είχε αυτό το όνομα, αφού στην αρχαιότητα τον αποκαλούσαν λόφο των Μουσών ή Μουσείο χκι αυτό γιατί σύμφωνα με τη μυθολογία πάνω στο λόφο συνέθετε και έψαλε τους ύμνους του συνοδεία της λύρας του ο μαθητής του Ορφέα.
Ήταν ο περίφημος Μουσαίος.
Μάλιστα λεγόταν ότι εκεί πάνω βρισκόταν και ο τάφος του.
Από λόφο Μουσών μετονομάστηκε σε Φιλοπάππου κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, αναφέρει το exploringgreece.tv.


Ποιος ήταν όμως ο Φιλοπάππος;

Ολόκληρο το όνομά του ήταν Γάιος Ιούλιος Αντίοχος Επιφανής Φιλόπαππος (στα λατινικά: Gaius Julius Antiochus Epiphanes Philopappus‎) και ήταν ευεργέτης της πόλης των Αθηνών.

Γεννημένος κοντά στο 70 μ.Χ. ήταν ο εγγονός του Αντίοχου Δ΄ του Επιφανούς, τελευταίου βασιλέως της Κομμαγηνής στη σημερινή Συρία.

Σε αυτό τον άνδρα είναι αφιερωμένο, λοιπόν, το μνημείο του Φιλοπάππου στον ομώνυμο λόφο.

Ο Φιλοπάππος ήρθε από την πατρίδα του με αρκετό πλούτο και σύντομα άρχισε να τον μοιράζει στην τότε αρχαία Ελλάδα.

Ήταν μάλιστα αγωνοθέτης στα Διονύσια, ενώ στην πορεία ονομάστηκε Αθηναίος πολίτης και τέλος ανακηρύχτηκε και ύπατος της πόλης.

Κι γι’ αυτό οι Αθηναίοι τίμησαν την αγάπη του για την πόλη τους ενώ υπάρχουν αναφορές για την αγάπη του στον αρχαίο ελληνικό πολιτισιμό.

Το μνημείο του Φιλοπάππου ανεγέρθη το 114 με 116 προς τιμή του με δαπάνες της πόλης των Αθηνών και υπό την επίβλεψη των δύο αδελφών του.

Και δεν επρόκειτο για κάποιον απλό τάφο ή ένα μικρό μνημείο.

Αντιθέτως ήταν ένα ολόκληρο ταφικό μνημείο τεραστίων διαστάσεων.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η πρόσοψη του η οποία έβλεπε προς την πλευρά του Παρθενώνα είχε ύψος 12 μέτρα και όλο το μνημείο είχε τον όγκο μιας σημερινής πολυώροφης πολυκατοικίας.

Το ταφικό μνημείο δεν είχε απλή όψη αλλά αντιθέτως ήταν διακοσμημένο με ανάγλυφες παραστάσεις οι οποίες έδειχναν τον ίδιο τον Φιλόπαππο πάνω σε άρματα, να παρακολουθεί διάφορες τελετές αλλά και να περικυκλώνεται από υπηρέτες και ραβδούχους και άλλα παρόμοια.
Ένα πραγματικά εντυπωσιακό μνημείο που σκοπό είχε να τραβήξει το βλέμμα του επισκέπτη της περιοχής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Σήμερα ό,τι έχει απομείνει από το μνημείο θυμίζει στιγμές μίας άλλης εποχής, από την παλιά Αθήνα μέχρι την Αρχαία Ελλάδα.

Πλέον βέβαια είναι μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, που όμως πάντα μαγεύει με τη θέα που χαρίζει σε όποιον ανέβει στον λόφο.

πηγη:aftodioikisi.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: «Απόλυτη συμμόρφωση της Β. Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος – Δε θέλω να σηκώσει ξανά κεφάλι ο τοξικός λαϊκισμός»

lazaros lazaros

Φεύγει από τη Θεσσαλονίκη το Ιστορικό Αντιτορπιλικό Βέλος

lazaros lazaros

Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ανθρώπινη καρδιά μικροπλαστικά από τις συσκευασίες τροφίμων.

lazaros lazaros