Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

POLITICO. – Ο Μακρόν Θέλει Κορυφαία Θέση στην ΕΕ για τον Ντράγκι

ΠΑΡΙΣΙ — Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι — το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεις τον σωστό ρόλο.

Ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά ερωτήματα γύρω από τις εκλογές της ΕΕ στις 6-9 Ιουνίου είναι αν η Γαλλία θα υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία για τη Γερμανίδα Ursula von der Leyen ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι παγωμένες.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία υποστηρίζει την προσφορά της φον ντερ Λάιεν, ο Πασκάλ Κανφίν, ευρωβουλευτής από το φιλελεύθερο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν με απευθείας γραμμή προς τον πρόεδρο, είπε: «Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελαν να παίξει ρόλο ο Ντράγκι».

Εδώ και καιρό φημολογείται ότι ο Μακρόν κάνει ελιγμούς στα παρασκήνια για να βάλει τον Ντράγκι, έναν τεχνοκράτη που διηύθυνε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που καθοδήγησε την Ιταλία μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των οικονομικών της επιπτώσεων, επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.

Αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας Γάλλος αξιωματούχος τον επιδοκιμάζει δημόσια για μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Το κρίσιμο είναι ότι η Γαλλία είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη με τον Ντράγκι , ο οποίος δεν θα ήθελε οι δημοσιονομικοί κανόνες να εμποδίσουν γενναιόδωρες δαπάνες για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πράγματι, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται βασικός σύμμαχος στην επόμενη μάχη του Παρισιού εντός του μπλοκ: να βρει τρισεκατομμύρια ευρώ δημόσιες επενδύσειςγια να καλύψει τη διαφορά με τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις: Κίνα και ΗΠΑ

“Έχει την αξιοπιστία να προσπαθήσει και να πείσει [άλλες χώρες] για την ικανότητα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την ανάγκη για κοινές επενδύσεις, κάτι που είναι μια τεράστια πρόκληση”, δήλωσε ο Canfin.

Η δυσκολία για τη Γαλλία, ωστόσο, είναι ότι οι πολιτικές διαμορφώσεις θα είναι πολύ δύσκολο να πλοηγηθούν, ιδιαίτερα εάν το Παρίσι θέλει να αφαιρέσει τη θέση Νο.1 από τη φον ντερ Λάιεν.

Ο Ντράγκι δεν συνδέεται επίσημα με κανένα μεγάλο κόμμα, επομένως ο Μακρόν θα πρέπει να συνάψει μια σημαντική πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν και με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Αυτό θα ήταν επιπλέον του να πάρει τον ακροδεξιό Ιταλό πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να προτείνει τον Ντράγκι. Η 76χρονη τεχνοκράτης δεν θα ήταν ο πιο προφανής πολιτικός σύμμαχος της Μελόνι — αλλά είναι πιθανό να δει τα πλεονεκτήματα ενός Ιταλού στο τιμόνι, που θα διευθύνει την ΕΕ.

Μιλώντας στο POLITICO για την προώθηση της υποψηφιότητας του Ντράγκι για μια πρώτη θέση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος της Αναγέννησης στο Παρίσι, ο Canfin παραδέχτηκε: «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να φτάσετε εκεί».

Το άλλο κορυφαίο έργο – ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η επίβλεψη των 27 εθνικών κυβερνήσεων – θα ήταν επίσης δύσκολη.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι έχει διαφημιστεί για κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. | Antonio Masiello/Getty Images

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Charles Michel, τον σημερινό πρόεδρο, με κάποιον από τις τάξεις τους. Η Γαλλία θα έπρεπε να βοηθήσει τους Σοσιαλιστές να κερδίσουν έναν άλλο σημαντικό ρόλο στην ΕΕ εάν ο Ντράγκι γινόταν επικεφαλής του Συμβουλίου.

Ωστόσο, η Γαλλία γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον της να μην αποδεχθεί μια δεύτερη θητεία για τη φον ντερ Λάιεν ως τετελεσμένο γεγονός . Ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί αδύνατο να επιτευχθεί μια μεγάλη συμφωνία για τον Ντράγκι, το Παρίσι θα θέλει να ασκήσει διπλωματική μόχλευση στις συνομιλίες για το ποιος θα πάρει τα κύρια χαρτοφυλάκια.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει τελικά την κορυφαία θέση, η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να δημιουργήσει μια ισχυρότερη οικονομική θέση στην Επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ενδεχομένως μέσω ενός ρόλου εκτελεστικού αντιπροέδρου. Το Παρίσι θα χρησιμοποιούσε αυτό το ανώτερο αξίωμα για να συνεχίσει περισσότερο την ατζέντα του για εγχώριους βιομηχανικούς πρωταθλητές, αμυντική εμπορική πολιτική και μεγάλες δημόσιες δαπάνες.

Ο Ντράγκι θα ταίριαζε στον λογαριασμό όπως ο οικονομικός εμπειρογνώμονας που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Γαλλία.

Ο Ιταλός οικονομολόγος πιστώνεται ευρέως για τη σωτηρία του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης των αρχών της δεκαετίας του 2010, αφού υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να προστατεύσει το νόμισμα του μπλοκ όταν ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2012.

Η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς που θα επιτρέπει στις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις να κινούνται ελεύθερα σε όλο το μπλοκ. Αντιμετώπισε σθεναρή αντίθεση από άλλα μέλη, με επικεφαλής τη Γερμανία, θέτοντας αυτό το φιλόδοξο έργο στο πίσω μέρος.

Αλλά ο Ντράγκι θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία να κερδίσει αυτή τη μάχη, είπε ο Κανφίν: “Όταν ο Ντράγκι κάνει “ό,τι χρειάζεται”, σπάει και με τη γερμανική ορθοδοξία. Υπάρχει ένα βασικό ζήτημα εκεί, το οποίο πρέπει να λύσουμε μετά τις [ευρωπαϊκές] εκλογές.”

Εκθέτοντας περισσότερες από τις μεταθέσεις για το πώς ο Ντράγκι θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες, ο Canfin παραδέχτηκε ότι δεν θα ήταν η φιλελεύθερη κομματική δομή που θα τον οδηγούσε εκεί. Το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν είναι μέλος της ευρύτερης ομάδας Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αν [ο Ντράγκι] καταλήξει στη Renew, σημαίνει ότι θα γίνει ο υποψήφιος μας», είπε ο Canfin. «Αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι το Renew που θα έχει την προεδρία της Επιτροπής»

politico.eu

Σχετικές αναρτήσεις

Ερυθρά Θάλασσα: Eπ’ αόριστον αναστολή των δρομολογίων της Shell λόγω των επιθέσεων των Χούτι

lazaros lazaros

Πυροβολισμοί στον Πειραιά – Πληροφορίες για ένα νεκρό & ένα τραυματία

lazaros lazaros

Γελάνε και τα τσιμέντα στο Δημοτικό Γήπεδο Ραφήνας «Παναγιώτης Σκούφος» με το ανύπαρκτο οφσάιντ του διαιτητή Βλαχου.

lazaros lazaros